Translate

woensdag 20 april 2011

OMKERING


Nu komt het, de nieuwe selectiemethoden draaien in essentie de zaak om!!

Een archief is er niet meer om te bestuderen hoe de samenleving of organisatie in elkaar zat, maar de samenleving of organisatie wordt bestudeerd en geanalyseerd om te kijken hoe het archief er uit dient te zien.
Het archief is niet langer een middel maar een doel!!

Gaat men pakweg een eeuw later het archief bestuderen, dan krijgt men geen antwoord op de vraag hoe de samenleving of organisatie er uit zag, maar op de vraag hoe men vond dat de samenleving of organisatie er in een bepaalde tijd uit zag, of erger, er in eigentijdse ogen uit behoorde te zien.

Wordt vervolgd!

4 opmerkingen:

Jacob Roggeveen zei

Dat is toch niet wat het nieuwe archiefselectiebeleid voorstelt? Er wordt gekeken naar de samenleving, en de trends die in een bepaalde tijd een belangrijke rol speelden. Op basis daarvan wordt beoordeeld welke archieven, van welke organisaties een blijvende waarde hebben.
(Dit is een wat snelle en korte reactie, ik wacht je verdere berichten af.)

archiefpaul zei

Bedankt voor je reactie,volgende week na het paasweekeind komt er een nieuw bericht.

Anje zei

Leuke verrassing, diep-filosofische teksten op Paul z'n blog :-). Interessant thema dit. Paul, je lijkt er van uit te gaan dat in de goede ouwe tijd een archief een objectief beeld gaf van een organisatie. Maar is dat wel zo? Is het in z'n hele bestaan al niet gevormd, geschaafd, opgeruimd, verwaarloosd, opnieuw herschikt... en dat vervolgens door "ons" in een inventaris gedrukt?

archiefpaul zei

Hallo Anje, het is immers een blog over archieven, nou ja, diep filosofisch, ik probeer een beetje advocaat van de duivel te zijn. Ik zal een apart blogje aan jou reactie wijd.