Translate

vrijdag 20 mei 2011

Middeleeuwse boer was geen trend

Middeleeuwse boer

Hebben deze analyses en selectiecriteria dan geen nut voor toekomstige onderzoekers. Weldegelijk volgens mij, ze tonen hoe wij onze maatschappij zien. Wat wij belangrijk vonden.
Toekomstige onderzoekers gaan zaken uit onze tijd bestuderen die wij nu nog niet belangrijk vinden.
Alleen jammer dat daar dan nog maar zo weinig archieven van zijn, zullen ze verzuchten, de betreffende thema's waren in die tijd (onze tijd dus) geen trend. Die stommelingen uit de 21e eeuw deelden de wereld nu eenmaal in in trends en niet-trends. Wat dan weer wel een interessant gegeven is, aldus deze toekomstige onderzoekers.

Op dezelfde manier kijken wij terug op vorige generaties.
In de 11e eeuw vond men het niet zo belangrijk om over boeren te schrijven. Dat was toen geen trend, men concentreerde zich vooral op de verrichtingen van de adel en geestelijkheid. Daarom weten we nu zo weinig over de doorsnee middeleeuwer en wat we weten, weten we vaak onbedoeld en indirect.

trendanalyse etc. gaat over de selectie van archieven.
Daarnaast heb je ook de selectie binnen archieven.
Ook daarmee dreigt men tegenwoordig uit de bocht te vliegen doordat men alles omkeert.
Veel zaken hebben te maken met het verschil tussen organisch gegroeid, archieven dus en verzameld, verzamelingen. Ook met het feit dat men de fasen dynamisch en semi statisch af wil schaffen.
Ook ga ik beschrijven hoe bepaalde ideeën het archiefwezen zijn binnengeslopen.
Een en ander komt neer op een toenemend gebrek aan terughoudendheid aan de kant van de moderne archivaris, zoals Fred de G.N. zeer terecht en kernachtig opmerkte.

Wordt vervolgd

Geen opmerkingen: