Translate

zondag 1 mei 2011

Wij begrijpen onze eigen tijd en de geschiedenis niet

Ook de natuurlandschappen tracht men vaak naar hun oorspronkelijke staat te restaureren

Interessant voorbeeld, een huis.
De beginfase zou je met de dynamische fase kunnen vergelijken, er mag gebouwd en gesloopt worden al naar gelang de eigenaar en de overheid goeddunkt.
Als een huis geen cultureel erfgoed is wordt het tzt vernietigd.
Heeft een huis wel waarde als cultureel erfgoed, dan wordt het een monument. Het komt voor blijvende bewaring in aanmerking. Er mogen dan echter niet zomaar moderne elementen aan toegevoegd worden. Wel vindt er uiteraard restauratie plaats met moderne materialen, maar in de geest van of passend bij het oorspronkelijk concept.
Archieven worden in feite ook gerestaureerd, wat betreft structuur (afgedwaalde stukken, hinderlijke afwijkingen in ordening etc.) als wel materieel (schimmel, beschadigingen). Ook bij monumenten tracht men de overgeleverde structuur te respecteren.
Uiteraard is de dynamische fase bij archieven een fase waarin geselecteerd kan worden. Hierover later meer.

Waar ik het over wil hebben is nu juist de selectiemethode van archivarissen.
Probleem met moderne selectiemethoden is dat wij denken dat we onze tijd en de geschiedenis voor eens en altijd begrijpen en overzien, zodanig dat je archiefselectie daar aan op kan hangen.
Dit komt tot uiting doordat men de zogenaamde trendanalyse, waarin men de belangrijkste ontwikkelingen samenlevingsbreed beschrijft en de beschrijving van de belangrijkste momenten van interactie, de hotspots, als methodiek gaat gebruiken voor het waarderen en selecteren van archieven.
Dit deugt niet!!!

Gaan we terug naar de 15e eeuw.

Wordt vervolgd.

3 opmerkingen:

Jacob Roggeveen zei

Paul, je doet er wel lang over om tot de kern te komen. Ik ga straks 5 weken op reis; ik hoop dat als ik terug ben, je exact hebt uitgelegd waarom de trendanalayse niet deugt, wat de 15e eeuw daarmee te maken heeft, en uiteraard, hoe het volgens jou wel zou moeten!
(Als het goed is wordt de geactualiseerde gemeentelijke Selectielijst (die ziet er nog uit zoals je gewend bent!) binnenkort ter visie gelegd aan "een ieder". Misschien is dat een mooi moment om jouw zienswijze officieel met het ministerie te delen. Natuurlijk ook als je het met de huidige werkwijze eens bent.)

archiefpaul zei

Als je terug bent zullen de schellen van je ogen vallen.

archiefpaul zei

Als je terug bet zullen de schellen van je ogen vallen.
Prettige vakantie!