Translate

zondag 8 januari 2012

Publiek, private samenwerking


Griekenland heeft betere tijden gekend


Toen ik vroeger deeltijd in de glasfabriek van Dongen werkte in de jaren ‘70, waren daar naast Turkse ook nog veel Griekse en Italiaanse gastarbeiders. Bij de invoering van de Euro wist iedereen dat er in zuid Europa nog veel achtergebleven gebieden waren.

Die zijn er nog steeds, gebieden met weinig werkgelegenheid veel corruptie en criminaliteit. Denk aan Zuid Italië. In de jaren ’90 reageerde de zeer twijfelachtige  Lega Nord  precies hetzelfde binnen Italië als veel mensen in noord Europa binnen de EU reageren. Noord Italië zou zich af moeten scheiden, aldus de Lega Nord, noord Europa zou zich economisch af moeten scheiden aldus deze mensen in noord Europa.

Strikte bezuinigingen  pakken voor deze gebieden alleen maar averechts uit. Er komt nog meer werkloosheid, corruptie, cliëntelisme en criminaliteit, met alle gevolgen van dien voor de zuid Europese economieën.

Wat is nu volgens mij de oplossing.

Eventjes niet naar de boze bolletjes en de crisis hitsers luisteren, niet alleen dingen nalaten en bezuinigen maar ook daadwerkelijk iets doen.
Ik kijk dus regelmatig in archieven en mijn oog valt dan steeds op Publieke, Private Samenwerking PPS als er een gebied ontwikkeld moet worden. Voor dat doel wordt dan een consortium gevormd.
Eigenlijk zouden ze dat voor gebieden in zuid Europa ook moeten doen.

Er zou een supra nationaal Europees consortium moeten komen met vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, banken, regeringen , universiteiten, milieubewegingen, vakbonden etc. van alle landen, dat speciaal zou moeten gaan bekijken hoe men in achtergebleven Zuid Europese gebieden kan investeren.

Het zou dan moeten gaan om nationale maar ook internationale investeringen.
Dit zou gepaard moeten gaan met scholingsprogramma’s, anti corruptie-activiteiten, bijvoorbeeld mafiabestrijding op Europees niveau. Ten dele gebeurt dit al.

De opbrengsten van deze  investeringen zouden onder beheer van dit consortium moeten blijven om vervolgens teruggeharkt te kunnen worden naar de betreffende landen, maar dan zodanig dat de economieën van die landen ook daadwerkelijk gestimuleerd worden. Dit consortium kan dan ook voorwaarden stellen. Hetzelfde gebeurde al bij de New Deal ook in de VS in de jaren ’30 en vergeet ook het Marshallplan niet na de oorlog op internationaal niveau.
De VS hebben toen nog gedreigd de Marshallhulp aan Nederland te stoppen vanwege de politionele acties en later, minder fraai, omdat Nederland aanvankelijk weigerde om troepen voor de Koreaanse oorlog te leveren. 


Een middeleeuwse VVD er

Dit kost aanvankelijk geld maar levert op de lange termijn geld op. Het eindeloos bezuinigen levert alleen op korte termijn geld op, de zuid Europese economieën zullen echter steeds verder in het slop raken en ook zal Europa niet populairder worden in deze landen. 

Zo, dat hebben we ook weer opgelost, morgen ga ik Van Rompuy  bellen. 

Een ander heet hangijzer dat ik hier nu op ga lossen is de zin van het bestaan.


1 opmerking:

Anoniem zei

Hallo dames en heren, is er een psychiater in de zaal??