Ik zie heel veel mogelijkheden.
Voor onze afdeling zou het makkelijk zijn om documenten te delen.
De meeste collega’s zitten immers gescheiden van elkaar op de eigen werkplek bij diensten en afdelingen.
Het archief kan zelf films op You-tube en op de eigen website zetten.
Bijvoorbeeld rondleidingen zou men kunnen filmen.
Een rondleiding door het digitaal depot is uiteraard niet mogelijk.
Door middel van een leuk animatiefilmpje zou je op een speelse manier, door middel van een virtuele rondleiding, de werking van het digitale depot op een pakkende manier uit kunnen beelden.
Uiteraard zijn er de interactieve mogelijkheden op het gebied van beeldmateriaal en foto’s, maar dit gebeurd al, wellicht zijn dergelijke activiteiten nog aanzienlijk uit te breiden, zeker als ze meer bekendheid zouden genieten.
Het Stadsarchief verricht ook aankopen. Misschien dat via RSS-feeds gegevens van veilingen etc. verzameld kunnen worden.
Uiteraard zijn RSS-feeds een handige manier om op de hoogte te blijven van nieuws van andere archiefinstellingen en overige organisaties op het gebied van historie en cultuur.
Uiteraard zijn You-tube filmsen foto’s op Flickr zelf ook documenten. Ze worden door organisaties en/of personen vervaardigd.
Ik denk dat het archiefwezen daar niet aan voorbij kan gaan.
Ook kunnen archiefinstellingen in dat kader de vervaardiging van you-tube filmpjes en het publiceren van foto’s over interessante onderwerpen actief stimuleren.
Ik weet nog dat een paar jaar geleden mensen gevraagd werden over hun dagelijks leven te schrijven. Iets dergelijks of iets anders zou men met gebruikmaking van you-tube kunnen doen.
Over dagelijks leven gesproken, ik denk dat veel persoonlijke blogs, tweets etc. een heel goede kijk geven op het dagelijks leven in deze tijd. Archiefinstellingen moeten zich daarvan bewust zijn vind ik en daar ook adequaat op reageren.
4 opmerkingen:
O, ja
Jeeminee!
Goed zeg!!
Ja, ja
Een reactie posten