Translate

maandag 2 januari 2012

Tennessee Valley Authority



Allereerst de beste wensen voor 2012!
Even de wereldproblemen verder oplossen.
Inderdaad, net als wat Fred zegt, iedereen schept een eigen werkelijkheid.
Zo ook landen.

Als het in Nederland slecht gaat met bijvoorbeeld Brabant, als daar corruptie heerst en de economie slecht functioneert, heeft vrijwel niemand er moeite mee dat de rijksoverheid ingrijpt en er geld in steekt om de problemen op te lossen.

Op de lange termijn is een gezond Brabant immers belangrijk voor heel Nederland.

Hetzelfde geldt in iets mindere mate voor de Verenigde Staten. Als het slecht met bijvoorbeeld Texas gaat, dan gaat het slecht met het hele land. Toch hebben de staten veel meer politieke autonomie als onze provincies, de VS zijn een federatie.
In Europa als geheel ontbreekt een dergelijk besef.
Als Griekenland corrupt is en een zwakke economie heeft  dan zeggen we, dat moeten die Grieken zelf maar oplossen,wij pompen geen geld in een bodemloze put.


De Noord-Hollandse of Friese belastingbetaler wil desnoods wel geld pompen in een zieltogend Brabant maar niet in Griekenland.
De zwaar in de schulden zittende zuid Europese landen raken steeds meer in een vicieuze cirkel van werkloosheid, armoede, dalende belastingopbrengsten, nog meer schulden, nog meer informele economie, nog meer corruptie, nog minder belastingopbrengst etc. etc. 
Op de lange termijn is dat slecht voor heel Europa, ook voor de noordelijke landen.

Leerzaam is het te kijken wat de VS deden in de crisis van de 30er jaren. Roosevelt lanceerde de New Deal om het land uit het slop van de grote depressie te trekken.
Onderdeel van de New Deal waren grote projecten als de Tennessee Valley Authority, een serie dammen in de Tennessee. 
Volgens mij zouden we dat nu  in Europa ook moeten doen.
Een serie grote, min of meer rendabele projecten in zuid Europa,bijvoorbeeld op het gebied van duurzame productie, vervoer of milieu,  aangestuurd en gefinancierd door de EU. Deze projecten zouden onze Europese projecten moeten zijn, met als doel de zuid Europese economieën uit de slop te trekken. Ze zouden werkgelegenheid en know-how op moeten leveren voor de betreffende landen.
Op korte termijn echter zouden deze projecten alleen maar geld kosten, maar waarom zou bijvoorbeeld de Nederlander een dergelijk offer wel voor bijvoorbeeld Limburg willen brengen (sinds de sluiting van de mijnen is de provincie waar Wilders veel volgelingen heeft een dure provincie) en niet voor Griekenland?


Geleen en de Staatsmijn Maurits
Euregionaal Historisch centrum

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Wat een gelul!

Fred zei

Uiteraard zal de rest van Nederland Brabant willen en ook moeten redden, want daar wonen immers Brabanders en die geven een extra dimensie aan gezelligheid zoals wij die bij - bijvoorbeeld - Haag Atletiek ervaren!